Friday, March 17, 2006

senwich power oleh cik zura

tak reti nak taruk dlm blog, so kat sini jer la.
nih yg mcm izan citer tuh..

anggaran :1 loaf roti panjang = 1 tin beso makeral

inti :1. 1 tin beso makeral ( sedap sket dr sardin sbb isi dia tak hancur sgt nanti )2. 1/4 botol beso sos black pepper ( bleh tambah ikut citarasa )3. lada kecik ( hiris halus )4. 5 ulas bwg merah ( hiris halus )5. air asam jawa

cara :1. asingkan kuah sos dgn makeral2. masukkan suma brg2 inti dlm mangkuk beso n mix together-gether3. kalo inti nampak agak kering, masukkan sket kuah sos4. sapu mayo atas roti, taruk inti, n makan.. :)

* nanti blajar cemana nak post entry ngan kengkawan lain eh cik zura...hehehehe..

Bubur Nasi Mek Ya

Sedikit beras.
bawang merah yang besar
Ikan bilis
Lobak asin
Telur masin
Ayam
Ikan masin
Garam
Sedikit serbuk sup( adabi ke atau sup kak zana tu pun boleh atau pun serbuk pati ayam maggie)


Basuh beras
Masukkan kedalam periuk ngan air yang banyak
Panaskan diatas api
Masukkan sekali ayam(yang masih ketul2)
Masukkan sedikit serbuk sup/ pati ayam)
Masukkan sedikit garam
Agak2 ayam tu dah empuk…
Keluarkan ayam tuh…
Biarkan nasi mendidih dah menjadi bubur…
Kalau kurang air tambah lagi biar nasi tu menjadi agak2 yang puan suka la….
(kalau sue suka yang betul hancur dan lembik…
ayam tadi bila dah agak2 sejuk… siat2 kan menjadi kecik2 dan masukkan kedalam bubur tadi.

lobak asin dipotong kecil dam digoreng.
ikan masin dan ikan bilis digoreng
telur asin direbus.


kalau tak faham boelh tanya chef Sue.

Nasi Goreng Kerabu Mak Ya

bawang putih
bawang merah
cili padi (ikut suka)
serai(diracik halus)
timun(potong dadu)
kacang panjang(potong halus)
sos ikan(kalau ada masukkanla... kalau tak de tak pe)
garam

bwg putih + bwg merah ngan cili ditumbuk
tumis sampai naik bau
masukkan sos ikan
masukkan nasi
masukkan garam
masak la sampai agak dah sebati ...
masukkan sayur2

p/s - lauk2(udang atau ayam(potong kecik))tu kalau nak letak pepandai waktu bila2 ko suka.

Kek Kukus Hasfa

Kek Coklat Kukus Hasfaliza
Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
½ cawan susu manis
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp esen vanilla
3 biji telur

Cara :
Campur koko, gula, susu cair,susu manis, esen vanilla dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Biarkan adunan suam. Kemudian masukkan telur yg telah dipukul ke dalam adunan. Tepung, soda dan baking powder di ayak bersama. Kemudian, masukkan campuran tepung ke dalam adunan. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. Tutup acuan dgn aluminium foil, tak pun cover dengan kain penutup pengukus tu.. sbb tak nak bg kene wap.. Lagi satu, make sure dulang kek tu sapu ngan mentega ke sbb senang nak keluarkan nanti.. Kukus selama 1 jam baru angkat dan sejuk kan.

Resipi Carbonara @ Chicken Mushroom

Resipi Carbonara @ Chicken Mushroom
(eeiii simple sangat ... malu nak kasik...)

1 jar DOLMIO 'Mushroom Herb'
2 tin Prego 'Cheese & Herb'
Ayam dipotong dadu
Dried Mushroom direndam air panas & bila kembang, toskan
Butter
1 labu Garlic(tumbuk)
2 Onion(potong dadu)

Tumis garlic ngan butter sehingga wangi.
masukkan ayam sehingga setengah masak
masuk mushroom, onion dan air sehingga menutupi ayam & mushroom.
Dah masak ayam ngan mushroom baru masukkan DOLMIO ngan Prego tuh.
Letak b/pepper sedikit.

Kalau nak buat sedikit, 1/2 jar DOLMIO utk 1 tin Prego.

Senang aje.... ;-p ni kena bayar royalti nih muahahahah....

resepi trifle

Trifle

Bahan:
Base
1 kek gulung (perisa, ikut selera. Tapi vanilla paling sedap la…)
1 Buah2an Campuran dalam Tin
1 paket Kristal Jelly (perisa, pun ikut selera. Tapi paling sedap, raspberry)

Cream
½ kotak whipping cream
½ kotak fresh milk
1 senduk gula pasir
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla

Caranya:
1. Potong kek gulung 1½ cm lebar. Susun cecantik dalam bekas.
2. Taburkan buah2an di atas kek bersama airnya. Pastikan kek basah dengan air buah2an.
3. Masak jelly ikut instruction. Kemudian, siram jelly atas kek sehingga tenggelam. Biarkan sejuk.
4. Campurkan bahan ‘cream’ dalam periuk. Pastikan tepung jagung larut sebelum campuran dipanaskan atas api perlahan. Kacau sehingga pekat. Padamkan api.
5. Tuangkan cream ke atas jelly.
6. Sejukkan sehingga dihidangkan.


p/s: kalau nak sedap lagi, kena ajak tok guru makan skali…baru berkat... ;)

first entry

mari kita share resepi, news terkini, harga pampers terkini and apa2 topik yg menarik disini.