Monday, November 20, 2006

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE

ref: noorasmira

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber: Kak Noor Hannah

Bahan-bahannya
170gm butter
360 gm gula castor
3 biji telur ayam

Bahan-bahan ini dibancuh bersama
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate or coffee EMULCO or chocolate / coffee paste

Bahan-bahan ini diayak bersama
8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm) à> any tepong pun bole..
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder

7 oz air sejuk - air dlm peti ais

Cara-caranya
1. Menggunakan mixer, pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
4. Peringkat ini, gunakan whisker - masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
Cara menggunakan whisker begini: pegang whisker dan pusingkan whisker satu arah sahaja perlahan2,
dan sambil memusing whisker tu, menggunakan jari, putarkan batang whisker.
5. Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2 - juga gunakan whisker perlahan2.
6. Bakar dalam loyang 9" persegi yang telah di minyakkan dan di alas kertas dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
7. Biarkan sejuk betul2 sebelum keluarkan dari loyang. Kek mesti sejuk betul sebelum bubuh topping

Nota: UNTUK LEBIH MOIST – Sila kuks kek selama 1 ½ jam dan tutup loyang dengan aluminium foil.

Bahan untuk Icing
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak lah
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam

Cara membuat (sentiasa kacau sehingga selesai)
1. Campurkan susu, koko dan minyak.
2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whsiker, kacau sentiasa dgn membuat bulatan (faham ke ni??).
3. Masukkan garam dan vanila.
4. Tak perlu menggelegak - nanti hangus, agak2 je pekat dia.
5. Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2. Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dlm peti ais.

Friday, November 10, 2006

Choc Chips Omar

Chocolate Chip Cookies

Bahan

250g mentega
250g gula perang
150g tepung jagung
200g tepung gandum
70g serbuk koko
1 biji telur
1 sudu teh kopi/Nescafe
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh soda bikarbonat
150g coklat chip (white choc pun sodapp!)
Almond dibuang kulit dan dipotong-potong sehingga kecil (jgn sampai hancur)

Cara

Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur, soda bikarbonat, esen vanilla, serbuk koko dan kopi/Nescafe. Gaul hingga sebati.

Masukkan tepung jagung, tepung gandum, coklat chip dan almond. Gaul hingga sebati.

Ambil doh menggunakan sudu. Susun atas loyang yang telah disapu mentega.

Bakar 15 hingga 20 minit.

Nasi Ayam Mama - BS' Recipe

Bahan-bahan

A. Untuk Ayam dan Sup

1 ekor ayam sederhana ( jangan potong atau potong dua shj)
1 pokok daun bawang (bersihkan dan simpulkan)
2 ulas bawang putih ( ketuk)
Air untuk merebus

Caranya

Masak air dalam periuk yang sesuai saiznya untuk merebus ayam. Masukkan daun bawang dan bawang putih tadi. Biarkan hingga air mendidih barulah dimasukkan ayam tadi. Pastikan seluruh bahagian ayam itu ditenggelami air. Biarkan ayam masak selama 10-15 minit (or lebih ikut saiz ayam), iaitu bila dicucuk bahagian yang tebal, keluar cecair yang jernih tanpa bercampur darah.

Sementara itu, sediakan satu bekas berisi air dan letakkan dibawah paip. Apabila ayam telah sedia untuk diangkat, keluarkan ayam dari air rebusan dan terus masukkan kedalam bekas air tadi dan pasangkan air paip agar air mengalir selama 5 minit. Tutup paip dan biarkan ayam dalam air sejuk tadi selama 5 minit lagi.Juga boleh menggunakan air ais untuk merendam ayam tersebut.

Kemudian keluarkan ayam tersebut dan toskan agar semua air nya keluar. Bila telah tos dan sejuk, ayam tersebut bolehlah di panggang atau digoring tanpa meletakkan garam atau kunyit. Jika suka boleh makan terus ie Ayam Hainan yang asli.

Hidangkan dengan tomato hiris, daun salad, hirisan timun, daun bawang (potong 1 inci) dan daun ketumbar. Kicap di jiruskan keatas ayam bila nak makan dan sos chili dihidangkan berasingan.

Air rebusan tadi, ambil mengikut sukatan untuk memasak nasi dan yang selebihnya boleh lah di buatkan sup, mengikut selera masing-masing.


B. Untuk Nasi nya

4 pot beras (terbaik ialah beras panjang atau basmati) - cuci dan toskan air
2 ulas bawang putih ]
3 ulas bawang merah ] Blend dalam pengisar kering hingga lumat
½ inci halia ]
1 batang serai (ketuk)
2 helai daun pandan (simpulkan)
5 pot air rebusan ayam (diambil dari rebusan ayam tadi) Minyak atau majerin untuk menumis Garam secukup rasa Sebuk kunyit untuk warna nasi kuning (jika suka)


Cara nya

Cuci beras hingga bersih dan rendam selama 10-20 minit. Kemudian toskan beras. Panaskan minyak atau majerin dalam periuk dan tumiskan bahan yang diblend dan serai hingga naik baunya. Kemudian masukkan beras dan goring beras dengan bahan lain tadi selama 2-3 minit. Kacau selalu agar beras tu rata goring nya. Masukkan air rebusan tadi, daun pandan dan garam secukup rasa. Kacau rata dan jika suka nasi berwarna kuning, bolehlah tambahkan serbuk kunyit.

Masak nasi seperti biasa. Setelah nasi kering, letakkan kertas dibawah tudung periuk agar wap tidak keluar dan nasi dapat masak dengan sempurna.

Bila nak hidangkan nasi, bolehlah ditaburkan dengan bawang goring dan daun bawang.


C. Untuk Sos Chili dan Kicap

Bahan-bahan nya

10 biji chili merah - bersihkan dan buang biji nya
4 ulas bawang putih - potong nipis
1 inci halia muda - hiris nipis
2-3 sudu makan cuka (atau air limau nipis or lemon juice) Garam / gula secukup rasa

Caranya

Masukkan chili, bawang putih dan halia dalam blender dan kisar hingga lumat. Masukkan dalam periuk kecil, campurkan cuka, gula dan garam. Tambah 2-3 sudu makan air dan jerangkan sehingga mendidih. Pastikan chili ini seimbang dari segi rasa pedas, masam dan masin serta manis nya. Jika suka dan tahan makan cuka mentah, sos chili ini tak perlu dididihkan.

Untuk Kicapnya, panaskan 1 sudu makan minyak dalam periuk kecil dan tumis 1 biji bawang putih (yang telah diketuk) hingga garing dan masukkan 4 sudu makan kicap masin dan 4 sudu makan kicap pekat, kacau rata. Masukkan pula 1 senduk sup yang telah masak tadi. Kacau rata hingga didih dan angkat. Kicap ini sepatutnya masin sikit kerana ayam kita tadi memang tidak ditaruhkan garam, so kicap ini lah untuk perasanya.

Thursday, November 09, 2006

Rendang Ayam BS

Rendang

Ayam 3 ekor ( badam/isi saja) - digoreng 1/2 masak untuk keringkan air
Serai 5 tangkai besar
Halia 3 ibu jari besar
Lengkuas 3 ibu jari besar
kunyit 1 ibu jari besar
bawang besar 3 labu
Bawang merah 6 biji
Bawang putih 10 biji/1 labu
kerisik 1/2 biji
cili kering / mesin 6 senduk
santan 2 setengah biji
garam ikut rasa
Daun limau purut 6 helai

Semua bahan dimesin/dikisar dan dimasukkan ke dalam kuah dan di masak sehingga kering air baru dimasukkan santan. Setelah terbit minyak masukkan ayam dan masukkan daun limau purut , kerisik