Monday, December 04, 2006

beriani udang

googled by asmira

Beriani Udang

1 kg beras siamI kg udang... kalo kaya: udang harimau/galah... atau udang tesko utk golongan sederhana... moekekkekek...
2 sudu minyak sapi..
2 sudu minyak masak3 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu teh lada sulah1 sudu teh jintan manis..
1 sudu teh jintan putih
kayu manis
bunga lawang..
bunga cengkih
buah pelaga
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 ketul halia
1/2 tin tomato puri
1/2 tin susu cair
2 batang daun bawang
2 btg daun saderi
2 helai daun ketumbar
garam

Cara:1. Bawang putih, merah dan halia dimayang halus.
2. Panaskan minyak..tumis kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga, jintan manis, jintan putih, ketumbar dan tomato puri. masukkan juga bawang merah, bawang putih dan halia. masak hingga naik bau.
3- Masukkan susu cair dan masak hingga pekat hingga pecah minyak.
4- masukkan udang, daun ketumbar dan saderi.. garam jgn lupa.
Tips: minyak kena byk... aku dah test resepi nih byk kali ... ikut resepi minyak yg ciput nak pecah minyak punyalah payah...
5- Beras dimasak macam biasa. bersama minyak sapi dan seberapa minyak yg buley didapati dr hasil tumisan tadi.. masak nasik hingga setengah kembang.
6 - Kemudian nasi tuh dimasukkan dalam pengulus dan masukkan hasil tumisan tadi berselang seli.. kukus sehingga masak.

resepi mee kari cina ala jamal

googled by asmira.

MEE KARI PENANG( CHINESE STYLE )
Bahan- bahan.- 1 kati kerang ( direbus dan buang kulitnya)
- 500g udang ( kukus dan buang kulit) – kepalanya ketepikan
- 500ml air – campurkan dgn kepala udang.jadi stok udang ( tapis airnya tau)
- 4 atau 5 ekor kepala sotong ( optional)
- 100g taupok
- 1 kg mee n beehoon ( dicelur) –kalau suka campur, kalau tak suka pilih salah satu
- 4 liter santan ( dari 1 biji kelapa parut. kalau suka pokek..faham2 sendirilah kan.)

Bahan kisar.
- 10 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 sdbesar biji ketumbar
- 4 sdbesar pes cili
- 1 batang serai
- 10 biji lada hitam
- belacan anggaran ? sdubesar

Bahan Hias Kemudian
- 300g isi ayam ( yg dah disiat2)
- taugeh (dicelur)
- hirisan limau nipis / kasturi
- hirisan tauhu goreng- hirisan telur rebus
- bagi yg hantu podeh, boleh tambah lagi potongan cili api
Sambal cili
- 5 sdbesar pes cili ,
- 1 ulas bawang putih (ketuk) dan minyak
- tumis sampai pecah minyak.Kalau nak masin, bubuhlah sedikit garam

Cara membuat
1.Tumis bahan kisar sampai garing dan naik bau.
Masukkan garam, gula (lebih bagus kalau guna gula batu) dan separuh dari santan. Biar sampai gula hancur.
2.Kemudian masukkan santan selebihnya . Bila mendidih, masukkan stok udang. Biar mendidih perlahan2. Angkat.
3.Bila nak makan, letakkan mee dlm mangkuk,taburkan taugeh,isi ayam, isi udang tadi atau bahan2 lain yg disukai.Masukkan kuah .

Sambal cili dibubuh masa nak makan.
*** Kalau diperhatikan, resepi ini tak pakai pes kari pun, sebab bahan2 untuk buat pes spt ketumbar dan lada hitam dah dimesin terlebih dahulu. Jintan manis dan lengkuas dibubuh kalau anda suka. saya akan guna lengkuas kalau buat mee ni..kalau dah tekak melayu tu, melayu jugaklah. Tetapi kalau nak tambah pes karipun boleh juga, lagi naik bau kari dia. Tetapi dah tak jadi mee kari Chinese style, sudah jadi melayu style lah.

P/s..mee kari ni musti ada kerang, kalau takdok, ada sikit kurenglah..