Friday, March 17, 2006

resepi trifle

Trifle

Bahan:
Base
1 kek gulung (perisa, ikut selera. Tapi vanilla paling sedap la…)
1 Buah2an Campuran dalam Tin
1 paket Kristal Jelly (perisa, pun ikut selera. Tapi paling sedap, raspberry)

Cream
½ kotak whipping cream
½ kotak fresh milk
1 senduk gula pasir
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla

Caranya:
1. Potong kek gulung 1½ cm lebar. Susun cecantik dalam bekas.
2. Taburkan buah2an di atas kek bersama airnya. Pastikan kek basah dengan air buah2an.
3. Masak jelly ikut instruction. Kemudian, siram jelly atas kek sehingga tenggelam. Biarkan sejuk.
4. Campurkan bahan ‘cream’ dalam periuk. Pastikan tepung jagung larut sebelum campuran dipanaskan atas api perlahan. Kacau sehingga pekat. Padamkan api.
5. Tuangkan cream ke atas jelly.
6. Sejukkan sehingga dihidangkan.


p/s: kalau nak sedap lagi, kena ajak tok guru makan skali…baru berkat... ;)

No comments: