Monday, December 04, 2006

beriani udang

googled by asmira

Beriani Udang

1 kg beras siamI kg udang... kalo kaya: udang harimau/galah... atau udang tesko utk golongan sederhana... moekekkekek...
2 sudu minyak sapi..
2 sudu minyak masak3 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu teh lada sulah1 sudu teh jintan manis..
1 sudu teh jintan putih
kayu manis
bunga lawang..
bunga cengkih
buah pelaga
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 ketul halia
1/2 tin tomato puri
1/2 tin susu cair
2 batang daun bawang
2 btg daun saderi
2 helai daun ketumbar
garam

Cara:1. Bawang putih, merah dan halia dimayang halus.
2. Panaskan minyak..tumis kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga, jintan manis, jintan putih, ketumbar dan tomato puri. masukkan juga bawang merah, bawang putih dan halia. masak hingga naik bau.
3- Masukkan susu cair dan masak hingga pekat hingga pecah minyak.
4- masukkan udang, daun ketumbar dan saderi.. garam jgn lupa.
Tips: minyak kena byk... aku dah test resepi nih byk kali ... ikut resepi minyak yg ciput nak pecah minyak punyalah payah...
5- Beras dimasak macam biasa. bersama minyak sapi dan seberapa minyak yg buley didapati dr hasil tumisan tadi.. masak nasik hingga setengah kembang.
6 - Kemudian nasi tuh dimasukkan dalam pengulus dan masukkan hasil tumisan tadi berselang seli.. kukus sehingga masak.

No comments: