Thursday, September 28, 2006

BBQ with Chef Pah

Marinade BBQ
BBQ Sos
Black pepper sos (kalau pedas , guna serbuk bpepper je)
Honey


Marinade Sate Style
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Ketumbar
Lengkuas
Serai
Kunyit
Honey
Garam sedikit
Blend semua bahan diatas dan marinade the night before lagi lama lagi best.


Coleslaw
Kubis
Carrot
Mayonis
Lemon
Gula sedikit


Whipped Potato
Kentang rebus dilecek
Gaul bersama butter dan susu segar
Campur sedikit mayo
Garam sedikit


Gravy
Bawang merah & bwg putih tumis ngan butter
1 tin cream mushroom soup + 1 tin air
B/pepper sos about 1/3 botol
1-2 sudu cili sos
1-2 sudu tomato sos
1 keping daun bayleaf

1 comment:

Ochids said...

Rendang

Ayam 3 ekor ( badam/isi saja) - digoreng 1/2 masak untuk keringkan air

Serai 5 tangkai besar

Halia 3 ibu jari besar

Lengkuas 3 ibu jari besar

kunyit 1 ibu jari besar

bawang besar 3 labu

Bawang merah 6 biji

Bawang putih 10 biji/1 labu

kerisik 1/2 biji

cili kering / mesin 6 senduk

santan 2 setengah biji

garam ikut rasa

Daun limau purut 6 helai

Semua bahan dimesin/dikisar dan dimasukkan ke dalam kuah dan di masak sehingga kering air baru dimasukkan santan. Setelah terbit minyak masukkan ayam dan masukkan daun limau purut , kerisik